Андрий Юсов
Андрий Юсов / БТА
Руските сили купуват терминали за сателитен интернет "Старлинк" от "арабски страни", за да ги използват на бойното поле, съобщи днес украинската служба за военно разузнаване, цитирана от Ройтерс.

Предоставяната от компанията на Илон Мъск услуга е от ключово значение за комуникацията на Киев на бойното поле, но украински представители заявиха, че вече и руските сили все повече разчитат на устройствата по време на инвазията, започнала преди близо две години. 

Мъск отрече твърдението на Украйна, че руските сили използват Starlink

Украинското военно разузнаване (ГУР) публикува аудиозапис, на който твърди, че се чува как двама руски войници обсъждат закупуването на устройства от арабски доставчици на стойност около 200 000 рубли (2200 долара) всяко. 

"Арабите доставят всичко: проводници, уайфай, рутери...", се казва в аудиозаписа, съобщи украинската агенция Укринформ. 

"Държавата агресор Русия купува от арабски страни оборудване, подпомагащо комуникацията, включително и терминали за сателитен интернет "Старлинк", за да ги ползва във войната", заяви военното министерство в "Телеграм". 

Вчера говорителят на ГУР Андрий Юсов каза пред Ройтерс, че руските сили закупуват терминали чрез неупоменати трети страни

"Старлинк" каза, че не търгува с Русия и не предлага услугите си на руска територия. Кремъл заяви, че терминалите не са одобрени за употреба, нито се доставят в Русия, следователно не могат да бъдат използвани.
Анелия Пенкова/БТА