/ БГНЕС
Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че някои изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан са "пример за руска пропаганда".

"Санкциите не разклатиха Русия" е класически пример за руска пропаганда", се казва в публикуваното във Фейсбук изявление.

Николенко оспорва и мнението на Орбан, че вкарването на модерни оръжия в Украйна само увеличава продължителността на конфликта. "Предоставянето на оръжия на Украйна спасява живота на украинците", написа той.

По-рано Орбан заяви, че антируските санкции на ЕС не допринасят за разрешаването на ситуацията в Украйна и че предоставянето на оръжия от НАТО на украинската страна удължава конфликта, тъй като Русия е заинтересована да изключи възможността за нападение от украинска територия.

Според Орбан, ЕС се нуждае от нова стратегия за мирни преговори по отношение на конфликта в Украйна, тъй като санкциите срещу Русия не проработиха.

Целта на новия подход на ЕС трябва да бъде "разработването на ефективно предложение за мир".

„Нуждаем се от нова стратегия, която трябва да се фокусира върху мирните преговори и формулирането на продуктивно мирно предложение“, каза той.

Разчетът на Запада, че санкциите ще отслабят Русия и ще й навредят повече, отколкото на Европа, а целият свят ще подкрепи европейците, се провали“, каза още унгарският премиер.
БГНЕС