/ Gulliver/Getty Images
Според унгарския лидер опасността от икономическа рецесия тегне над цяла Европа
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Вашингтон и Москва трябва да преговарят, за да сложат край на войната в Украйна, предаде Франс прес. Орбан каза това при своя проява в румънския град Бъйле Тушнад, където има голяма унгарска общност.

Унгарският лидер разкритикува също така неефективната според него стратегия на ЕС за въвеждане на санкции. Европейският съюз има нужда от нова стратегия за войната в Украйна, каза Орбан и изтъкна, че санкциите срещу Москва не работят, предаде Ройтерс.

"Необходима е нова стратегия, която да е фокусирана върху воденето на мирни преговори и изработването на добро предложение за мир... а не върху спечелването на войната", заяви Орбан. Преизбраният през април за четвърти пореден мандат политик подчерта, че Унгария трябва да стои настрана от войната в съседна Украйна. Орбан и преди е казвал, че Унгария не желае да подкрепя европейските ембаргови мерки или ограничаването на вноса на руски газ, защото това ще навреди на унгарската икономика, отбелязва Ройтерс.

В днешната си реч той заяви, че западната стратегия е изградена върху четири стълба: първият е, че Украйна може да спечели войната срещу Русия с натовски оръжия; вторият е, че санкциите ще отслабят Русия и ще дестабилизират нейното ръководство; а другите са, че санкциите ще навредят повече на Русия, отколкото на Европа и че светът ще се обедини в подкрепата си за Европа.

Орбан каза, че тази стратегия се е провалила и европейски правителства рухват "като в игра на домино", цените на енергията са се повишили и сега има нужда от нова стратегия. "Качили сме се в кола, и четирите гуми на която са спукани: абсолютно ясно е, че войната не може да бъде спечелена по този начин", заяви той.

Унгарският премиер каза също, че Украйна никога няма да спечели по този начин войната, "просто защото руската армия има асиметрично надмощие".

Според Орбан няма шанс за мирни преговори между Русия и Украйна. "Тъй като Русия иска гаранции за сигурността си, тази война може да свърши само с мирни преговори между Русия и Америка", каза унгарският лидер. Той каза още, че конфликтът в Украйна нямаше да избухне, "ако президентът на САЩ все още беше Доналд Тръмп, а канцлер на Германия - Ангела Меркел". 

Унгарският лидер засегна и темата за отношенията си с Европа и миграцията. "Ние в Европа се смесваме". "Но не искаме смесена раса", мултиетнически народ, който да се смесва с "неевропейци", заяви той, цитиран от Франс прес. 

Орбан каза, че опасността от икономическа рецесия тегне над цяла Европа и е риск и за унгарската икономика.  Според анализатори увеличаването на БВП ще се намали до около 2,5 процента догодина. "Трябва да постигнем ново споразумение с ЕС, водят се такива финансови разговори и ще стигнем до споразумение", каза Орбан.

Брюксел и Будапеща водят спор за милиарди евро от европейските фондове. това се отрази неблагоприятно на форинта през последните седмици и принуди правителството на Орбан да обяви стъпки за намаляване на бюджетния дефицит и да отмени въведени преди години тавани върху цените на бензина и енергията и нови цени за домакинствата с по-високо потребление на енергия. Орбан каза, че запазването на ограниченията върху ръста на цените би струвало на бюджета само тази година над 2 трилиона форинта (5,15 милиарда долара).

ЕС спира отпускането на европейски пари за Унгария поради опасения от корупция при обществените поръчки. Освен това има забележки към независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. Будапеща отхвърля твърденията за корупция.