Украйна е на ръба на гражданска война, твърди бивш държавен глава
Украйна е на ръба на гражданска война, твърди бивш държавен глава / снимка: БГНЕС

Първият президент на независима Украйна Леонид Кравчук заяви пред Върховната Рада, че страната е на прага на гражданска война, и призова депутатите да работят за преодоляване на сегашната криза, предадоха световните агенции.

"Всички сме наясно, и Украйна е наясно, че страната е на прага на гражданска война", подчерта Кравчук, който беше държавен глава от 1991 г. до 1994 г. Той отправи призив към депутатите да подготвят план за разрешаване на конфликта.

"Всички спорни въпроси трябва да се решават в парламента. Опитвайте се да имате доверие помежду си. Ако управляващото мнозинство във Върховната Рада поставя опозицията на колене, от това няма да излезе нищо. Ако опозицията поставя ултиматуми, също няма да се получи нищо", подчерта Кравчук.

"Това е революция. Това е драматична ситуация и ние трябва да действаме със силно чувство за отговорност", добави Кравчук. Изказването му беше последвано от аплодисменти.

Той съобщи, че заедно с другия експрезидент Леонид Кучма са готови да станат гаранти за изпълнението на договореностите между властите и опозицията за преодоляване на политическата криза вместо това да се чака от чуждестранни гаранти.