/ iStock/Getty Images
САЩ започнаха да обучават украински пилоти да летят на изтребители Ф-16, предаде агенция Укринформ.

"Обучителният график ще бъде съобразен с базовите познания и умения на всеки пилот и обучението се очаква да трае няколко месеца", каза  в изявление говорител на военновъздушните сили на САЩ.

"Малък брой" украински пилоти започнаха по-рано тази седмица обучение в 162-о Въздушно крило на Военновъздушната национална гвардия на Аризона за запознаване с основните умения за управление на изтребители Ф-16, каза говорителят.

Споменатото 162-о Въздушно крило обучава пилоти в базата "Морис" на Военновъздушната национална гвардия, която е разположена на международното летище на Тусон. Това е единственото подразделение на американските военновъздушни сили, което се занимава с обучение на чуждестранни пилоти да летят на изтребители Ф-16 в рамките на всекидневните си дейности. Въздушното крило е обучило пилоти от над 20 държави да управляват изтребители Ф-16.

Стандартният период на обучение трае близо шест месеца. Американски служители обаче казаха, че украинските пилоти едва ли ще бъдат обучавани по стандартната програма, тъй като обучението им ще бъде съобразено с нуждите на Украйна да защитава небето си от руски самолети, дронове и ракети.

Украински пилоти се обучават да летят на изтребители Ф-16 и в редица европейски държави, посочва Украинформ.
Алексей Маргоевски/БТА