Принцовете реагираха на доклада относно интервюто с принцеса Даяна от 1995 г.
Синовете на покойната принцеса Даяна реагираха остро на заключенията на независимия доклад относно интервюто с майка им, взето от журналиста Мартин Башир за телевизия Би Би Си.

Изводите са, че журналистът си е послужил с измама, за да склони принцеса Даяна да даде интервюто, излъчено от телевизията през 1995 г.

Разследване: Принцеса Даяна е била измамена, за да даде интервюто пред Би Би Си през 1995 г.

След публикуването на доклада Уилям и Хари определиха действията на Би Би Си като „неетични“, които в крайна сметка са довела до смъртта на лейди Ди.

Принцеса Даяна
БТА

Принц Уилям обвини директно Би Би Си, че чрез своите пропуски по случая с интервюто е подхранила страховете, параноята и самотата на Даяна в последните години, които той е прекарал с нея, както и че е отровила отношенията ѝ с принц Чарлз.

Мартин Башир - човекът, който измами принцеса Даяна, злепостави Майкъл Джексън и нарече Сара Пейлин „идиотка“

"Според мен разочароващият начин, по който беше получено това интервю, значително повлия на онова, което моята майка каза. Интервюто имаше голям принос за влошаването на отношенията на родителите ми и оттогава нарани безчет други хора", каза Уилям.

Принц Хари не остана по-назад от брат си и осъди практиките на Би Би Си.

"Вълнообразният ефект от тази култура на експлоатация и на практики, противоречащи на всякаква етика, в крайна сметка й отне живота", заяви той, говорейки за смъртта на майка си. Би Би Си отправи писмено извинение на принцовете Уилям и Хари, на принц Чарлз и на брата на Даяна.

Журналистът Мартин Башир също се извини за стореното от него, но приветства смелото решение на принцесата да разкаже историята си, да говори храбро за трудностите, с които тя се е сблъскала. Той обаче отрече фалшивите банкови извлечения да са били аргументът, довел до интервюто.

Мартин Башир
Мартин Башир Gulliver/Getty Images

Това, разбира се, не успокои страстите. А принц Уилям обяви, че корпорацията се е провалила изяло в разследването на въпроса с интервюто и е прикрила елементи, които не са ѝ се понравили по случая.

В скандалното интервю от 1995 г. Даяна прави разкрития за брака си, намеквайки, че в него има трима души, визирайки по този начин за отношенията на Камила Паркър-Боулс и Чарлз, и признава, че тя самата има връзка, припомня Франс прес.

Принцеса Даяна
Принцеса Даяна БТА

За да се добере до Даяна журналистът Мартин Башир се свързал с брат ѝ Чарлз Спенсър и го измамил, показвайки му фалшиви банкови извлечения, че службите за сигурност са плащали на двама души в кралския двор, за да следят сестра му.

Именно това накарало братът на Даяна да ѝ представи журналиста и да се стигне до интервюто, гледано от 22,8 милиона зрители.
БТА