Британският журналист Мартин Башир си е послужил с измама, за да склони принцеса Даяна да даде разобличаващо интервю, излъчено от Би Би Си през 1995 година, твърди в."Телеграф", цитирайки независимо разследване, предаде Франс прес.

Даяна - принцесата на народа (СНИМКИ/ВИДЕО)

Би Би Си обяви през миналия месец ноември, че ще направи независимо разследване по случая, което беше поверено на бившия член на Върховния съд Джон Дайсън и бе приветствано от сина на принцесата принц Уилям.

Интервюто, което даде неимоверен тласък на кариерата на 58-годишния Мартин Башир, предизвика ефекта на истинска бомба.

Принцесата беше заявила, че в нейния брак фигурират "трима души". Лейди Ди намекваше за връзката на принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс. Самата тя също призна, че поддържа любовна връзка.

Животът на принцеса Даяна в 10 важни дати

Според независимото разследване, цитирано от "Телеграф" преди публикуването му, репортерът е нарушил журналистическите правила, като фалшифицирал документи за получаване на интервюто. Отговорни фактори в Би Би Си също били замесени в случая, тъй като прикрили действията му. Мартин Башир бил показал на Чарлз Спенсър, брат на Даяна, извлечения от сметки, които се оказали фалшиви. Тези документи трябвало да докажат, че на определени лица било платено, за да следят Лейди Ди. А именно тези извлечения подтикнали Спенсър да представи журналиста на сестра си.

Принцеса Даяна – срамежливото момиче, което разтърси кралската мода (СНИМКИ)

Британската полиция и медийният регулатор на страната решиха да не разследват случая. В средата на май от Би Би Си беше съобщено за напускането на Башир поради здравни проблеми. От 2016 година той отговаряше за отразяването на религиозните теми за британската медия. След интервюто с Лейди Ди репортерът продължи кариерата си в САЩ, след което отново се завърна на работа в Би Би Си до неговото напускане. Освен от принцесата той взе интервю и от Майкъл Джексън за документален филм, пуснат на екран през 2003 година от Ай Ти Ви.

Покойният днес Крал на попмузиката след това се оплака пред британския медиен регулатор, обвинявайки Мартин Башир за изкривено представяне на поведението и бащинството му.
БТА