През 1995 г., принцеса Даяна дава интервю пред журналиста Мартин Машир за "Панорама" по BBC, което се превърна в едно от най-скандалните изявления на член на кралското семейство.

Даяна - принцесата на народа (СНИМКИ/ВИДЕО)

Предполага се, че за да уреди скандалното си интервю с принцесата, журналистът ѝ показал фалшива "касова бележка" за аборт на Тиги Леге-Бурк - бившата бавачка на принцовете Уилям и Хари. Смята се, че Даяна е вярвала в намерението на съпруга си принц Чарлз да "я убие, за да се ожени за Леге-Бурк", разказват от канала "Royal News" във vbox7.
Убедеността на принцесата, че кралската бавачка е забременяла от Чарлз водят до разследване от частния секретар на кралицата, сър Робърт Фелоус, който е бил също и зет на Даяна. 58-годишният Башир, който към момента е редактор към BBC News, е обвинен в използването на поредица от лъжи и манипулации срещу принцесата на Уелс, за да я накара да даде интервю в предаването.

Животът на принцеса Даяна в 10 важни дати

Именно в това интервю Даяна изрича думите: "Бяхме трима в този брак, беше пренаселено.", визирайки отношенията си с принц Чарлз и раздялата им, породена от връзката му с Камила.
През октомври 2020 г. Sunday Times съобщи, че Башир е показал две фалшиви банкови извлечения на брата на Даяна. Месец по-късно от BBC обявиха, че са наели бивш съдия от Върховния съд на Великобритания – Джон Дайсън, за бъде проведено независимо разследване около появата на Даяна в "Панорама".

Принцеса Даяна – срамежливото момиче, което разтърси кралската мода (СНИМКИ)

Според Daily Mail лорд Дайсън разбрал, че Даяна изведнъж променила решението си да направи интервюто, дни преди снимките, както и че фалшивата разписка за аборт я е убедила да се съгласи. Съобщава се още, че Дайсън щял да публикува пълния си доклад през идните месеци.

Говорител на BBC споделя пред списание People в имейл, че Мартин няма да коментира публично, докато разследването продължава, а медията няма коментар по този въпрос. Трябва да се спомене, че интервюто на Даяна води до заповед на кралица Елизабет Втора за развод, след като принцът и принцесата на Уелс вече са се разделили през 1992 г. Процесът е финализиран през 1996 г., а Даяна загина на 36-годишна възраст след автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г.
Дейли мейл, Edna.bg