Мартин Башир
Мартин Башир / Gulliver/Getty Images
Журналистът е замесен не в един скандал
С интервюто си с принцеса Даяна през 1995 г., излъчено по Би Би Си, журналистът Мартин Башир направи истински журналистически удар. Днес той е във вихъра на скандала, отбелязва Франс прес.

Разследване: Принцеса Даяна е била измамена, за да даде интервюто пред Би Би Си през 1995 г.

Той е роден в Лондон през 1963 г., а родителите му са пакистанци. В кариерата си има знакови интервюта, като например това с Луиз Удуърд - млада британска бавачка, осъдена в САЩ за непредумишлено убийство на бебе, поверено на грижите ѝ, или пък интервюто с петима заподозрени, че са убили през 1995 г. поради расистки мотиви цветнокожия тийнейджър Стивън Лоурънс

След интервюто с Даяна, големият му медиен удар беше документален филм за британската телевизия Ай Ти Ви, посветен на Майкъл Джексън през 2003 г. Според бившия мениджър на Краля на попа именно този филм бавно е довел до смъртта на Джако, починал от свръхдоза лекарства през 2009 г. До документалната лента-интервю с Краля на попа се стигнало именно заради разговора на журналиста с Даяна.

Принцеса Даяна
БТА

Впечатлен от него илюзионистът Ури Гелер подсказал идеята на Джако да отговори на въпросите на Мартин Башир, за да подобри имиджа си, помрачен от първи слухове за сексуални агресии над деца.

Така се стигнало до продукцията "Да живееш с Майкъл Джексън", която вместо да подобри имиджа на певеца го представяла като странен самотник. Тогава Джако се оплакал пред британския медиен регулатор и обвинил Башир, че го е представил в изопачена светлина. "Това го уби", казва Дитер Визнър, бившият мениджър на певеца. Според него пътят към смъртта на Джако е започнал именно в нощта на излъчването на документалния филм. Преди това медикаментите за Джако са били помощно средство, а след излъченият филм те са се превърнали за него в необходимост, твърди бившият мениджър на певеца.

В годините около смъртта на Джако Башир работи в САЩ за Ей Би Си, Ен Би Си и Ем Ес Ен Би Си.

Принцеса Даяна
БТА

През 2008 г. той е отстранен от новинарска емисия на Ен Би Си заради груби и сексисти коментари за колежа, изречени по време на официална вечер. Пет години след това той е отстранен и после подава оставка и от Ем Ес Ен Би Си заради обидни думи по адрес на Сара Пейлин.

След като тя сравнява американския федерален дълг с робство, Мартин Башир я нарича идиотка от световна класа и добавя, че тя заслужавала някой да се облекчи в устата ѝ.

След тези скандални епизоди Башир се връща в Обединеното кралство, където от 2016 г. водеше в Би Би Си религиозна емисия. Неотдавна обаче той напусна медията по здравословни причини.
БТА