/ iStock
Древните египтяни изглежда са извършвали операции на хора с ракови заболявания, установи ново проучване.

Учените отдавна са наясно, че древните египтяни са били изключително опитни в медицината и са можели да лекуват болести, травматични наранявания, да изграждат протези и да поставят дори зъбни пломби.

Откриха древен саркофаг при строителството на болница в Египет

Сега международен екип от изследователи е анализирал два човешки черепа, всеки от тях на хиляди години. Те с изненада са открили доказателства за опити за лечение на рак.

Водещият автор на изследването, професор Едгард Камарос, палеопатолог от Университета на Сантяго де Компостела, сподели: „Това откритие е уникално доказателство за това как древната египетска медицина би се опитала да се справи или да изследва рака преди повече от 4000 години."

„Това е изключителна нова перспектива в нашето разбиране за историята на медицината“, добави професорът.

Кои са неразкритите мистерии на пирамидите

„Виждаме, че въпреки че древните египтяни са успявали да се справят със сложни черепни фрактури, ракът все още е граница на медицинските познания. Искахме да научим за ролята на рака в миналото, колко разпространена е била тази болест в древността и как древните общества са взаимодействали с тази патология“, добави Татяна Тондини, изследовател в университета в Тюбинген.

Изследваните черепи са били съхранявани в университета в Кеймбридж, като единият е датиран между 2687 и 2345 г. пр. н. е., принадлежащ на мъж на възраст между 30 и 35 години, а другият от между 663 и 343 г. пр. н. е. на жена, която е била над 50-годишна възраст.

На мъжкия череп микроскопското наблюдение показа голяма лезия, съответстваща на прекомерно разрушаване на тъканите и около 30 метастазирани лезии.
Изследователите са били изумени да открият белези около тези лезии, които вероятно са направени с остър предмет, като метален инструмент.

„Когато за първи път наблюдавахме белезите под микроскоп, не можехме да повярваме какво беше пред нас“, споделя още Татяна Тондини.

Откриха „Книгата на мъртвите“ в древно гробище в Египет

Професор Алберт Исидро, хирург-онколог в университетската болница Саграт Кор, който специализира в египтологията, каза: „Изглежда, че древните египтяни са извършвали някаква хирургическа интервенция, свързана с наличието на ракови клетки, доказвайки, че древната египетска медицина също е била провеждане на експериментални лечения или медицински изследвания във връзка с рака."


Черепът на жената също имал голяма лезия, съответстваща на раков тумор, довел до разрушаване на костите. Това означава, че въпреки че вредите от съвременният начин на живот, който се свърва с повишен риск от рак, болестта е била често срещана и преди хиляди години.

Една от двете излекувани лезии от травматични наранявания на женския череп изглежда е възникнала от насилствено събитие от близко разстояние с използване на остър инструмент, което означава, че жената потенциално е получила някакъв вид лечение и в резултат на това е оцеляла.

Въпреки това учените предупредиха, че изследването на скелетни останки включва определени предизвикателства, които затрудняват окончателните изводи, особено след като останките често са непълни и няма известна клинична история.

Проф. Камарос заключава: „Това проучване допринася за промяна на гледната точка и поставя окуражаваща основа за бъдещи изследвания в областта на палеоонкологията, но ще са необходими повече проучвания, за да се разкрие как древните общества са се справяли с рака.“


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня