Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Миналия месец учени стъпват на малък остров край бреговете на Гренландия, който според тях е най-северната точка на сушата в света, предаде Ройтерс.

Островът е открит вследствие на отстъпване на подвижния (паков) лед.

Откритието идва, когато назрява битка между арктическите нации - САЩ, Русия, Канада, Дания и Норвегия, за контрола над Северния полюс на около 700 километра на север и над околното морско дъно.

"Намерението ни не беше да откриваме нов остров. Отидохме там просто за да съберем проби", казва Мортен Раш, полярен изследовател и ръководител на съоръжението Арктическа станция в Гренландия.

Първоначално учените решават, че са пристигнали на Оодаак - остров, открит от датски екип през 1978 г. По-късно обаче, когато проверяват точното местоположение, те разбират, че са посетили друг остров на 780 метра северозападно.

"Всички бяха щастливи, че сме открили остров, за който си мислехме, че е Оодаак. Бяхме малко като изследователите от миналото, които са мислили, че ще пристигнат на определено място, но са се озовавали на съвсем друго", казва швейцарската предприемачка Кристиан Лейстер, основателка на фондацията, която финансира експедицията.

Малкият остров с размери приблизително 30 метра в диаметър и височина около три метра, се състои от кал от морското дъно, както и от морени - почва и скали, оставени от движещи се ледници. Екипът заяви, че ще препоръча островът да бъде наречен Кекертак Аванарлек, което на гренландски означава "най-северният остров".

Няколко американски експедиции в района през последните десетилетия са търсили най-северния остров в света. През 2007 г. изследователят Денис Шмит открива наблизо друг кандидат за тази "титла" - остров Стрей Дог Уест.
БТА