/ ThinkStock/Getty Images
Ароматите за електронни цигари, подобно на самите цигари, представляват заплаха за сърдечно-съдовата система, според резултатите от изследванията, проведени от учени от Медицинското училище в Станфордския университет в САЩ, цитирани от РИА Новости.
 
Електронните цигари са не по-малко вредни от обикновените

"Нашите данни показват, че подбраните (за изследвания) аромати за електронни цигари имат отрицателно въздействие върху жизнеспособността и функционирането на ендотелните клетки", се казва в проучването.

ThinkStock/Getty Images

Тези клетки образуват слой върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Те участват в процеса на кръвосъсирването, контрола на кръвното налягане, образуването на нови кръвоносни съдове и изпълняват редица други важни функции.

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)  

"Ние също така показахме, че използването на електронни цигари може да повиши плазмените концентрации на никотин до нива, сравними с обикновените цигари, което показва способността на електронните цигари да доставят никотин ефективно и по измерим начин", се казва в проучването.
 
Авторите от университета в Станфорд призовават за по-нататъшно проучване на ефекта от електронните цигари върху човешкото здраве във връзка с тяхното нарастващо разпространение, което според тях би трябвало да спомогне за формирането на подходи за регулиране в тази област.
 
Електронните цигари са опасни за белите дробове

Взети са серумни проби от пет здрави непушачи, пет души, които пушат обикновени цигари, двама души, които използват само електронни цигари, и двама души, които пушат както обикновени, така и електронни цигари. Те бяха изложени на разтвори, съдържащи шест търговски достъпни вкуса. Резултатите от различните вкусове са различни. Например, смесите с мирис на канела и тютюн с ментол имат най-голям цитотоксичен ефект върху клетките. Смеси с аромат на сладък тютюн с карамел и ванилия, плодов микс и два други имат умерено въздействие.

ThinkStock/Getty Images

Авторите на проучването заключават, че ароматизиращите средства могат да допринесат за клетъчната смърт и окислителен стрес, т.е. могат да доведат до увреждане на ендотелните клетки. Това, от своя страна, влияе на тяхното функциониране и като се вземе предвид тяхната роля в организма, тя може да бъде рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.
 
Ароматите за електронни цигари могат да са опасни за здравето

По-рано беше съобщено, че швейцарски учени са открили следи от токсично вещество, наречено изоцианат в IQOS цигарите, които могат да навредят на белите дробове. Фирмата „Филип Морис“, която ги произвежда призна за проблема, но подчерта, че самата компания е провела проучвания върху цигарите в реални условия и е убедена, че изоцианатът не прониква в белите дробове по време на пушенето.
БГНЕС