/ / ThinkStock/Getty Images
За тийнейджърите електронните цигари не са "входна врата" към тютюнопушенето, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Те потвърждват тези от предишни проучвания, макар да се знаят малко неща за здравните последствия от употребата на електронни цигари.

Широкомащабно изследване във Великобритания показва, че увлечението на тийнейджърите по електронните цигари не е повлияло върху наблюдаваното намаляване на тютюнопушенето в тази възрастова група.

Първи сме в ЕС- 30% от 15-годишните момичета са редовни пушачи

Между 1998 г. и 2015 г. процентното съотношение на 13-15-годишните, които поне веднъж са пушили, е намаляло от 60 на сто на 19 на сто, а делът на редовните пушачи е спаднал от 19 процента на 5 процента. Изследването обхванало около 250 000 тийнейджъри.

Eлектронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето

През 2015 г. едва 27 на сто от тийнейджърите смятали, че е приемливо да запалят цигара, докато това се отнасяло за 70 на сто от представителите на тази възрастова група 17 години по-рано. Между 2011 г. и 2015 г. намаляването на тютюнопушенето не се е забавило, докато употребата на електронни цигари се е увеличила. Това доказва, че електронните цигари не са допринесли за увеличаване на на тютюнопушенето.

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)

Резултатите от изследването са публикувани в Thorax.
БТА