/ Дарик-Кюстендил, архив
Темата “Тютюнопушене и вредите от него” е застъпена целогодишно в обучителната програма на специалистите по обществено здраве в Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

Ден без тютюнопушене: Спри сега за по-добро здраве утре

Днес е Денят без тютюнопушене. Експерти от РЗИ ще имат лекция в Езиковата гимназия в Кюстендил. Вчера, те бяха при учениците от Средно училище “Паисий Хилендарски” в Дупница. Основната целева група са учениците 5-6 клас, които са най- любопитни към забранените неща, коментираха от РЗИ-Кюстендил.
 
15 ноември- Ден без тютюнопушене - “Спри сега за по- добро здраве утре”, по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното.

30% от 15-годишните момичета у нас пушат редовно

Не по-малко от 28 % от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21 %, след Хърватия), а при 15-годишните момичета 30 % са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.
 
Eлектронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болестност и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия.

Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно. Във връзка с това Министерството на здравеопазването определя за мото на кампанията на 15 ноември 2018 г.: „Спри сега за по-добро здраве утре”.  

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)

Основната цел на кампанията е активните пушачи да преустановят употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия. Кампанията цели и да информира населението относно ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари.

Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето. Тези кабинети са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове.
РЗИ- Кюстендил