/ ThinkStock/Getty Images
Ароматите в електронните цигари са токсични за белия дроб и сърдечносъдовата система
Ароматите в електронните цигари могат да предизвикат сърдечносъдови болести, инсулт и инфаркт, съобщи в. "Мирър".
 
Паричното стимулиране е най-ефективният начин за отказване на цигарите

Изследване, проведено от учени от Бостънския университет, показва, че ароматните добавки в електронните цигари могат нарушат функцията на кръвоносните съдове и вдишването им може да увреди сърцето.
 

ThinkStock/Getty Images


"Повече възпаления и загуба на азотен окис са някои от първите промени. Те водят до сърдечносъдови болести, инсулт или инфаркт, затова се смятат за ранни показатели за болно сърце", обясни ръководителят на екипа д-р Джесика Фетърман. "Откритията ни сочат, че ароматните добавки могат да имат сериозни последствия за здравето",допълва тя.
 
Олово в електронната цигара разболява от рак и сърце
 
Изследваните аромати са на ментол, бадеми със захар, ванилия, канела, карамфил, масло, ягода, банан, ледена свежест. Анализът показа, че и деветте аромата увреждат ендотелните клетки, които покриват вътрешната страна на кръвоносните съдове и сърцето.
 

ThinkStock/Getty Images


"Проучването ни показа, че ароматите в електронните цигари са токсични за белия дроб и сърдечносъдовата система", каза д-р Фетърман. "Те стимулират и пушенето сред младежите".
 
Пушенето е вредно за здравето, но може да предпазва от деменция

Учените се надяват, че откритията им ще доведат до нови правила и до забрана на продажбата и рекламата на електронни цигари сред младите хора.
БТА