Убити и ранени след края на примирието в Източна Украйна
Убити и ранени след края на примирието в Източна Украйна / БГНЕС

Украинските власти ще трябва да отговарят за престъпленията, извършени срещу цивилното население в източната част на Украйна, се посочва в изявление на руското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

Изявлението беше разпространено броени часове след като лоялните на Киев сили подновиха офанзивата си срещу проруските сепаратисти в източната част на страната след изтичането на едноседмичното прекратяване на огъня.

"Призоваваме украинските власти да не бомбардират градове и села, да се върнат към действително прекратяване на огъня, за да защитят живота на населението", се казва още в изявлението на руското външно ведомство.

Снимачен екип на руската телевизия РЕН ТВ попадна под минометен обстрел в района на пропускателния пункт "Изварино" в украинската Луганска област, близо до границата с Русия, заяви представител на телевизията, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В резултат на стрелбата са пострадали репортер и оператор на РЕН ТВ, които са били откарани към близка болница. Журналистите попаднали под обстрел, докато били в птицеферма, по която украински военни открили огън. Там имало опълченци, от които четирима били ранени.

В резултат на интензивния обстрел тази нощ на украинската армия по източния украински град Краматорск, в Донецка област, са загинали шест души. Има и ранени, но точният брой засега не се съобщава, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии. По думите на очевидец украинските сили за сигурност подложили на артилерийски обстрел центъра на града. Сериозно повредени са училища, а снаряди са улучили и жилищни сгради.

Това са първите съобщени жертви в Украйна, откакто президентът Петро Порошенко обяви през нощта край на примирието в югоизточната част на страната и възобновяване на операцията на силите за сигурност срещу проруските сепаратисти.

В Центъра на най-големия източноукраински град Донецк се води престрелка между проруски опълченци на самопровъзгласилата се Донецка народна република и украински правителствени сили. Тя избухнала в ранния следобед, след като опълченците се опитали да завземат сградата на местното управление на вътрешните работи, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки очевидци.

Заради престрелката е спряно движението по една от главните улици. Има съобщение, че е убит шофьор на такси, опитал се да премине през района, както и че е ранена местна жена, която била откарана в болница с линейка. Журналист на Асошиейтед прес видял кръв по улиците, но не и ранени хора.

Същевременно украинското министерство на външните работи обвини проруските сепаратисти, че са нарушили примирието, обявено на 20 юни, 108 пъти, предаде още ИТАР-ТАСС, като цитира неговата пресслужба. Оттогава са били убити 27 и ранени 69 украински военни.

Източник: БТА