Убит е главнокомандващият на Тамилските тигри в Шри Ланка
Убит е главнокомандващият на Тамилските тигри в Шри Ланка / БГНЕС

Президентството на Шри Ланка потвърди, че главнокомандващият на групировката „Тамилски тигри" Велу-пилай Праб-хака-ран е бил убит днес.

Лидерът на Тигрите е бил убит, докато се е опитвал да избяга от малкия анклав в североизточната част на острова, в който се водеха последните сражения между армията и бунтовниците.

Вчера Тамилските тигри обявиха, че слагат оръжие. Така те признаха военното си поражение. Армията обаче продължи през нощта да се сражава срещу малкото бойци, притиснати в района от 1 квадратен километър в североизточната част на страната.

Днес армията обяви, че вече е поела контрола върху цялата територия на страната за първи път от 1983 г. През 2006 г. Тамилските тигри държаха под контрола си 65 000 квадратни километра от територията на Шри Ланка, в северната и източната част на страната. Те се сражаваха за независима тамилска държава.

Според ООН офанзивата на армията срещу Тигрите, започнала от началото на тази година, е отнела живота на близо 7000 цивилни  в североизточните части на страната. В конфликта в Шри Ланка, продължил повече от 25 години, загинаха над 70 000 души.