Убийство на преподавател шокира Оксфордския университет
Убийство на преподавател шокира Оксфордския университет / снимка: sxc.hu

Британският Оксфордски университет, който има 900-годишна история, е в шок, след като уважаван астрофизик беше открит мъртъв, а преподавател по математика беше арестуван по подозрение, че е извършител на убийството.

"Цялата университетска общност е дълбоко натъжена и шокирана от трагичната и ненавременна смърт на проф. Стив Роулингс", съобщи заместник-ректорът на Оксфордския университет Андрю Хамилтън.

Тялото на проф. Стивън Роулингс (50 г.) беше открито в сряда вечерта в дома на колегата му д-р Девиндер Сивиа (49 г.), след като съсед съобщил на полицията за инцидент. Сивиа бил арестуван в сряда вечерта и освободен под гаранция тази сутрин, пише БГНЕС.

"Можем да потвърдим, че двамата участници в инцидента са били приятели повече от 30 години. Полицията разследва всички потенциални обстоятелства, които може да са довели до смъртта на Роулингс", уточниха органите на реда.

Сивиа е преподавател по математика в колежа Сейнт Джоунс, един от 38-те колежа, които са част от университета. "Колежът е шокиран и натъжен от това трагично събитие", заяви сър Майкъл Сколар, президент на Сейнт Джонс. Роулингс е преподавал в колежа Сейнт Питърс. Той е бил декан на факултета по астрофизика на Оксфордския университет от 2006 г. до 2010 г.