/ istock
Турските военновъздушни сили са унищожили 34 обекта на Кюрдската работническа партия (ПКК) в районите на Харкук, Гара, Кандил и Синджар в Северен Ирак, а голям брой терористи са били неутрализирани, се посочва в съобщение на турското министерство на отбраната, публикувано в турските медии.

Операцията е била извършена снощи и беше втората серия от удари по кюрдски цели извън границите на Турция за деня, след като по-рано бяха поразени десетки обекти в Сирия и Ирак.

Пак вчера вечерта турският президент Реджеп Тайип Ердоган свика извънредно заседание Съвета за национална сигурност във връзка с терористичното нападение срещу комплекса на националната аерокосмическа компания ТУСАШ в сряда. Заседанието се е състояло в правителствения салон на летище "Ататюрк" в Истанбул след завръщането на Ердоган от срещата на БРИКС в Казан.

На заседанието е било подчертано, че борбата срещу тероризма и усилията за свободна от тероризъм Турция ще продължат, както и че Турция никога няма да допусне създаването на „терористична държава“ отвъд границата. 

В заседанието са участвали министърът на външните работи Хакан Фидан, на националната отбрана Яшар Гюлер, на вътрешните работи Али Йерликая, началникът на турския генерален щаб Метин Гюрак, шефът на Националната разузнавателна служба МИТ и др. 

Петима души загинаха, а 22 бяха ранени при терористичното нападение, за което Турция държи отговорна ПКК, въпреки че кюрдската групировка не е поела засега отговорност. Вътрешният министър Али Йерликая обаче съобщи, че двамата извършители, които загинаха в нападението, са идентифицирани като членове на ПКК.

Опозиционната Народнорепубликанска партия ще организира на 27 октомври в Истанбул митинг под надслов “Право на живот срещу тероризма и насилието”.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Нахиде Дениз/БТА