/ БГНЕС
Изненадващото решение за въвеждане на полицейски час доведе до огромни опашки по магазините в големите турски градове.

56 956 са заразените в Турция

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви днес, че ще подаде оставка след въвеждането на 48-часов комендантски час. Министърът обяви това на страницата си в Tуитър.

„Отговорността за въвеждането на полицейски час през уикенда, целящо предотвратяване на разпространението на епидемията, е изцяло моя. Кадрите - с тълпи хора по улиците на турските градове, които се появиха [в петък вечерта, малко преди въвеждането на строгата мярка, не съответстват на целите на този процес, който беше под контрол”, каза Сойлу.

Уикенд без хора по улиците в Истанбул и още 30 града в Турция

„Напускам поста си като началник на Министерството на вътрешните работи".
Сойлу поиска прошка и от турския президент Ердоган и от целия турски народ. На 10 април в 23:00 местно време турското Министерство на вътрешните работи обяви, че като част от борбата срещу разпространението на коронавирус се въвежда 48-часова забрана за напускане на домовете за жителите на 31 провинции, включително Анкара, Истанбул и Анталия.

След това в социалните мрежи се появиха видеоклипове на огромни тълпи пред магазините - хората бяха принудени да отидат да пазаруват хранителни стоки след обявяването на въвеждането на полицейски час. Това решение беше остро критикувано и от основната опозиционна Народна републиканска партия.

50-годишният Сойлу изпълнява длъжността министър на турското Министерство на вътрешните работи от август 2016 г. Освен това от ноември 2015 г. до август 2016 г. той оглавяваше и турското министерство на труда и социалното осигуряване на Турция.

Ердоган: Турция е една от най-подготвените страни за пандемията от коронавируса

Сюлейман Сойлу се присъедини към Партията на справедливостта и развитието, ръководена от Ердоган през септември 2012 г. Към момента няма информация кой ще бъде назначен на неговия пост.
БГНЕС