Мехмед Мюезиноглу
Мехмед Мюезиноглу / БГНЕС, архив
Министърът на труда и социалните грижи на Турция Мехмед Мюезиноглу призова българските власти да не създават пречки на граничните пунктове за пътуването на желаещите да гласуват в България на вота в неделя.

Герджиков: Взети са мерки Турция да не се намесва в изборния процес у нас

"Призовавам българските власти да не се поддават на провокациите на крайните националисти, нека в името на демокрацията, да бъдат по-уважителни към правото на вот на гражданите от турски произход с български паспорти, за да могат те да упражнят правата си. Нашето желание е България да не позволява такива действия като блокиране на границите, спиране на автобусите, действия, които нанасят вреда и на самата България. Очакваме от българското ръководство да прояви демократично отношение като осигури и гарантира правото на всеки неин гражданин да гласува спокойно и без притеснения", каза министърът.

Над 20 организирани автобуса от Турция пристигнаха за ден в Кърджали

Той посочи още, че неговата страна се надява, че случаят с блокирането на гранично контролно-пропускателен пункт на турско-българската граница преди два дни, когато бяха спрени 5 пътнически автобуса от Турция към България, ще остане изолиран случай и че ще бъдат взети необходимите мерки, за да не се повтори това.

Патриотични партии блокираха границата с Турция (СНИМКИ)

Предишния ден валията на Одрин Гюнай Йоздемир призова българските власти да не допускат действия на радикални националистически групи, които блокираха пътя край турско-българската граница.
 
БТА