автобус
автобус / Thinkstock/Getty Images
Повече от 20 организирани автобуса от Турция пристигнаха само днес в Кърджали, съобщи БНТ. Организацията по превозването е поета от изселнически организации и специално назначени координатори. Безплатното пътуване става само срещу представяне на български задграничен паспорт или лична карта, съобщиха завръщащите са за изборите изселници.

Янев: Имаме сигнали за организирани автобуси от Турция

Автобусите с пристигащи гласоподаватели се оказаха едно от най-трудно откриваемите неща в Кърджали. Повечето от тях преминават транзитно през града и по предварително изготвен списък разтоварват избирателите по родните им села. Автогарата остана пуста през целия ден, едва надвечер на нея започнаха да спират извънредните автобуси.

Първите автобуси с избиратели от Турция потеглиха към България

"Организираха ни в Турция, качиха ни безплатно, ще ни връщат безплатно. В Одрин ни дадоха обяд, раздадоха брошури, химикалки, много хубаво беше. Обещаха да ни връщат безплатно. Ще остана 15 дни в Кърджали на техни разноски", обясни пътуващ.

Герджиков: Взети са мерки Турция да не се намесва в изборния процес у нас

Никой не се ангажира с официална информация колко гласоподаватели са пристигнали от Турция през последните дни в Кърджали. Очакванията обаче са масово те да започнат да пристигат през следващите три дни, защото, според вече дошлите в района голяма част от работещите в Турция български граждани ще бъдат пуснати в отпуск заради изборите у нас.
 
БНТ