/ iStock/Getty Images
Вчера турските власти разрушиха историческата гръцка православна църква в района на Бурса в северозападна Турция, която е изоставена дълго време, пише greekreporter.

Гръцката православна църква "Георгиос", по-известна като „Света София“ от Бурса, е била унищожена заради заплаха за сигурността седем години след като Главната дирекция на религиозните фондации пое сграда в община Нилуфер в Бурса.

Патриарх Вартоломей: Превръщането на православни храмове в джамии предизвика болка

Общината пое историческата структура през 2006 г., като обнови обекта и го отвори отново като Културен център Озлуче. През 2013 г. обаче дирекцията заведе дело за придобиване на собственост върху църквата и оттогава сградата е изоставена.

Сградата е кръстена "Света София" от Бурса поради използването й в миналото и като църква, и като джамия, съобщава порталът Дувар.

Руската църква: Превръщането на манастира Хора в джамия е неуважение към християнството

Кметът на Нилуфер Тургай Ердем каза, че общината е похарчила около два милиона турски лири за обновяване на сградата.

„Свършихме своята част, за да предадем културното наследство на бъдещите поколения. Фондациите обаче оставиха сградата да се съсипе. От седем години никой не е заявил претенции към конструкцията“, каза той и добави, че тя е станала опасна поради пукнатини и възможност от срутване.
БГНЕС