/ iStock/Getty Images
"Новата трансгранична операция на турската армия в Северен Ирак ще продължи, докато не бъде премахната идващата от региона терористична заплаха", заяви турският министър на националната отбрана Хулуси Акар в интервю за турския телевизионен канал "Хабертюрк", цитирано от ТАСС.

Наземно-въздушната операция в Северен Ирак, където се намират основните бази на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), започна в понеделник. Турското министерство на отбраната съобщи, че са неутрализирани 30 членове на ПКК. Офанзивата е част от продължаващата кампания на Турция в Ирак и Сирия, насочена срещу бойците от ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.

"Операцията е насочена към премахване на терористичната заплаха в нейния източник, нашата основна цел е да неутрализираме всички терористи до последния и да освободим страната ни от тази терористична напаст", каза Акар в интервюто.

Той добави, че Турция не претендира за чужди територии и проявява уважение към териториалната цялост и независимостта на Ирак.

Според турския министър на отбраната първата фаза на операцията е била проведена успешно.

"Постигнахме целите си, операцията ще бъде продължена", каза Акар.
БТА