Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган / БГНЕС
Турция ще продължи да подкрепя Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж в Либия при провал на преговорите за постигане на решение в тази северноафриканска държава. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори пред свои съпартийци в парламента, предаде ТАСС.

"Европейският съюз няма правомощия да взима каквито и да било решения за Либия. Ако на преговорите не бъдат постигнати резултати, то ние ще подкрепим законното правителство в Триполи да наложи господството си в цялата страна", каза той.

Военни от враждуващите фракции в Либия започнаха преговори в Женева под егидата на ООН

Mеждународно признатото либийско Правителство на националното съгласие в Триполи обяви, че се оттегля от преговорите за постигане на примирие под егидата на ООН в Женева. Решението бе обявено след обстрел в същия ден на пристанището в Триполи от силите на бунтовническата Либийска национална армия (ЛНА).

В понеделник в Швейцария започна вторият кръг на срещи на съвместната военна комисия за Либия във формата "5+5" (включваща по пет представители на страните в конфликта). Първият тур на преговорите се състоя в Женева на 3-8 февруари.
БТА