Халифа Хафтар
Халифа Хафтар / БГНЕС
Военни представители на враждуващите фракции в Либия започнаха днес в Женева преговори под егидата на ООН с цел сключване на примирие след 10 месеца боеве в покрайнините на Триполи, предаде Ройтерс.

В т.нар. Либийска съвместна военна комисия участват петима високопоставени офицери от Либийската национална армия на източния военен командир Халифа Хафтар и петима военни от армията на международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи.

Берлин събира световни лидери заради кризата в Либия

Започналите днес разговори бяха предшествани от международна конференция в Берлин преди две седмици, на която световни лидери потърсиха път към политическо решаване на кризата в Либия и ефективното прилагане на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия.

Според дипломати Либийската съвместна военна комисия ще направи в Женева опит да изгради доверие между враждуващите страни, както и да изработи механизъм за контрол върху спазването на примирието. Посредник в разговорите е специалният пратеник на ООН за Либия Гасан Саламе.

Силите на Хафтар са подкрепяни от ОАЕ, Египет, Йордания, Русия и Франция, а правителството в Триполи разчита на помощта на Турция, припомни Ройтерс.
БТА