Карлос Гон
Карлос Гон / БГНЕС, архив
Турските прокурори са повдигнали обвинения срещу седем души, за които се твърди, че са замесени в бягството на бившия президент на японската автомобилна компания Nissan Карлос Гон.

МИА съобщи, че четирима пилоти и ръководител на авиокомпания са обвинени в "контрабанда на мигранти", а на други двама членове на екипажа са повдигнати обвинения, заради това, че се явяват съучастници, като не са съобщили за престъпление.

Бивш офицер от спецчастите на САЩ вероятно е организирал бягството на Карлос Гон

Гон беше арестуван през ноември 2018 г. в Токио, след което прекара няколко месеца зад решетките и по-късно беше под домашен арест.

Въпреки че е бил под наблюдение 24 часа на ден, той е избягал в Бейрут на 29 декември миналата година.Седем обвиняеми бяха арестувани на 2 януари в Турция, а турски правителствен служител заяви по това време, че страната му не е била уведомена за пристигането или заминаването на Гон от Турция.

Зрелищното бягство на Гон от Япония все още се разследва, но се знае, че той е извършил финансово престъпление, докато е ръководил автомобилния гигант Nissan-Renault-Mitsubishi. След бягството си в Ливан Гон заяви, че срещу него няма да има справедлив процес в Япония.