/ Gulliver/Getty Images, архив
Наземни, въздушни и морски сили ще участват във военните учения
Турция и самопровъзгласилата се турска република Северен Кипър ще провеждат ежегодни петдневни военни учения, започващи от неделя на фона на напрежението между Анкара и Атина в Източното Средиземноморие, съобщи турското министерство на отбраната.

Гърция отговори на предупреждението на Турция за опасността от война

Целта на учението, което се планира всяка година, е да се развие взаимно обучение, сътрудничество и оперативна съвместимост“, цитира в. „Сабах“ позицията на турското военно министерство.

Наземни, въздушни и морски сили ще участват във военните учения. Турско-гръцкото напрежение ескалира през август, след като турският изследователски кораб „Оруч Рейс“ започна проучвателни сондажи във водите, за които Гърция твърди че й принадлежат, в Източното Средиземноморие.

Гърция протестира действия на Турция край бреговете й

Гърция смята тази територия за своя изключителна икономическа зона, мобилизира въоръжените си сили в повишена готовност и обеща да защити своите суверенни права с всички необходими средства.

И двете страни се обвиняват взаимно в подписване на незаконни сделки за морски права с трети държави. НАТО призова своите членове да започнат диалог и Турция изрази подкрепа за инициативата на алианса, докато Гърция заяви, че преговорите ще бъдат възможни само след като турските кораби напуснат континенталния шелф на Атина.
БГНЕС