/ iStock/Getty Images
Турция заяви, че няма да допусне да бъде поставена пред "свършен факт" по отношение на границата си с Гърция, след като Атина се оплака пред Анкара в спор за точната граница по река Еврос, която разделя двете страни, съобщи АФП.

Португалия приема 500 деца бежанци от Гърция

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в сряда, че има "спор" с Анкара, като каза: "Речното корито се е променило". Според гръцките доклади, в петък турските войски са окупирали ивица земя, която обикновено е под вода по това време на годината и се намира от гръцката страна на границата.

Анкара е информирала Гърция, че речното корито „значително се е променило поради естествени и изкуствени причини“ от 1926 г. насам, когато е била установена границата и за намиране на решение е необходима техническа координация, се казва в съобщение на турското външно министерство.

Гърция обвини Турция в „тормоз“ над гръцки хеликоптер, на борда бил военният министър

Министерството заяви, че спорът може да бъде разрешен чрез разговори между технически делегации от двете страни - предложение, което Анкара беше предложила на Атина.

"Ние в никакъв случай няма да позволим да бъдем изправени пред какъвто и да е свършен факт по нашите граници", предупредиха от министерството. През март имаше безредици и сблъсъци между хиляди мигранти и полиция на гръцката граница, след като Турция отвори вратите си за мигрантите да напуснат територията й в посока към Европа. 
БГНЕС