/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп наложи още санкции на Русия във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, предаде АП.

Тръмп подписа снощи указ, с който бяха наложени допълнителни санкции на Москва.

Руското външно министерство заяви, че решението на САЩ да наложат още санкции срещу Москва заради покушението срещу Скрипал буди съжаление и вреди на отношенията между САЩ и Русия.

"Налагането на нови санкции срещу Русия от Вашингтон не само прави възможността за нормализиране на руско-американските отношения все по-хипотетична, но то е и най-скорошната атака срещу международните отношения като цяло и срещу стратегическата стабилност в света", заяви руският сенатор Франц Клинцевич.

Операцията по отравянето на Скрипал била ръководена от генерал-майор от ГРУ


САЩ наложиха първия пакет санкции срещу Русия заради случая със Скрипал, след като установиха през август миналата година, че нападението нарушава американския закон за контрол върху химическите и биологични оръжия, припомня АП.

Според американски медии указът на Тръмп предвижда американското правителство да работи в посока преустановяване на финансирането от международни финансови институции като Световната банка за правителства, срещу които има въведени американски санкции заради употреба на химически или биологични оръжия.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че според Москва новите санкции са свързани с предстоящите догодина в САЩ президентски избори. Рябков подчерта, че Москва е готова да се защитава от негативните последици на новите санкции.
 
БТА