Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
В Таормина на остров Сицилия на 26 и 27 май ще се състои среща на високо равнище на Г-7 - САЩ, Франция, Великобритания, Италия, Германия, Канада и Япония.

Това ще бъде първо участие във форум в този формат за лидерите на четири държави - президента на САЩ Доналд Тръмп, президента на Франция Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей и премиера на Италия Паоло Джентилони, отбелязва Асошиейтед прес.
 

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер  Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

Останалите участници са германската канцлерка Ангела Меркел, канадският премиер Джъстин Трюдо и японският премиер Шиндзо Абе.

На срещата са поканени и представители на страни от ЕС, Международния валутен фонд, Нигер, Нигерия, Кения, Етиопия и Тунис, предаде Франс прес.

Очаква се основна тема да бъде сигурността на гражданите, допълва агенцията. Италианският премиер Джентилони обяви, че ще внесе за обсъждане декларация за борба с тероризма, предаде ТАСС.
 

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

Заради атентата в Манчестър и засилената тревога от терористична заплаха във Великобритания британският премиер ще съкрати участието си на форума.

Италия е ротационен председател на Г-7. Досега страната е организирала пет пъти срещи на върха на групата - през 1980 г. и 1987 г. във Венеция, през 1994 г. в Неапол, през 2001 г. в Генуа и през 2009 г. в Акуила.

Сред темите, включени в дневния ред, са икономическата, екологичната и социалната устойчивост и намаляването на неравенствата.

Очаква се лидерите да се опитат да убедят Тръмп САЩ да не се оттеглят от Парижкото споразумение за климата. Президентът заяви, че ще вземе решение за това, след като се върне във Вашингтон от първото си задгранично пътуване.
БТА