Лидерите от политиката и бизнеса, събрали се в швейцарския курорт Давос, изслушаха днес противоположни послания за необуздания икономически растеж и необходимостта от спешни действия, чрез които да се избегне световна климатична катастрофа, в изказванията на американския президент Доналд Тръмп и шведската активистка Грета Тунберг пред Световния икономически форум, предаде ДПА.

Доналд Тръмп: Американската мечта се завръща, в разгара на икономически бум сме

"Сега не е време за песимизъм, сега е време за оптимизъм. Страхът и съмненията не са добър начин на мислене", заяви Тръмп пред аудиторията, в която бе и Тунберг.

"За да прегърнем възможностите на утрешния ден, трябва да отхвърлим пророците, които непрекъснато предсказват гибел и апокалипсис", каза президентът на САЩ в речта си, в която нито веднъж не използва думите "климат" или "глобално затопляне".
 


Тръмп обяви, че САЩ ще се присъединят към новата световна инициатива за засаждане на 1 трилион дървета през текущото десетилетие, и изрази увереност, че учените ще намерят решение на най-належащите световни проблеми.

Папата с призив от Давос: Нека приоритет да бъдат хората, а не печалбата


Излизайки на трибуната малко след него, Тунберг взе наприцел речта му.
 


"Домът ви все още гори", каза тя, припомняйки миналогодишното си обръщение.

Тръмп скочи на природозащитниците, нарече ги "пророци на гибелта"

"Бездействието ви раздухва пламъците с всеки час", подчерта тя. Засаждането на дървета и чакането на научния напредък няма да са достатъчни, смята 17-годишната активистка.

Климатичните промени и корпоративната отговорност са основни теми на Световния икономически форум тази година.
БТА