Трима членове на екипажа и 17 цивилни загинали в руската подводница
Трима членове на екипажа и 17 цивилни загинали в руската подводница / снимка: БГНЕС

Според уточнени данни при аварията на атомната подводница от Тихоокеанския руски флот са загинали трима членове на екипажа и 17 цивилни, а в болница са настанени 21 ранени, съобщава БТА, позоввайки се на информации на ИТАР-ТАСС. Авариралата вчера подводница днес се върна "на собствен ход" в базата си "Болшой камен" близо до Владивосток, съобщи Игор Дигало заместник-главнокомандващият на руските военноморски сили, цитиран от РИА Новости.

Следственият комитет към руската прокуратура (СКП) е образувал углавно дело за смъртта на 20 души при пожара на подводница от Тихоокеанския флот, информира по-рано днес представителят на СКП Владимир Маркин. „Дело е образувано и е за "нарушаване на правилата на управление и експлоатация на военен кораб, довело до смъртта на над двама души поради небрежност", допълни Маркин.

"За причините за инцидента на атомната подводница в Далечни Изток ще може да се говори едва след експертизата, която ще отнеме дълго време", уточни Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В събота в залива Петър Велики, в Японско море, една от подводниците на руския Тихоокеански флот се подпали заради дефект в системата за противопожарна охрана, съобщиха руските военни. На борда на подводницата е имало 208 души, военни и инженери, участвали в изпитанията й. Подводницата е трябвало да бъде включена в състава на руските военноморски сили в края на годината.

Според други информации, цитирани от БГНЕС загинали са шестима военнослужещи и 14 граждански лица. Първият списък на жертвите ще бъде публикуван след разпознаването им. Още 22 души са настанени в болница с различни наранявания. Пострадалите са били евакуирани на борда на голямата подводница "Адмирал Трибуц".Общо на борда на съда е имало 208 души – работници на завода, представители на предприятия подизпълнители и 81 души екипаж.