/ iStock/Getty Images
Пожарите бяха особено сериозни по Средиземноморския бряг
Трети ден Турция е под обсада от пламъци. Противопожарните екипи се борят с масивни горски пожари в страната за трети пореден ден.

Десет пожара са все още активни, включително три в популярния курортен район Анталия, съобщи в Туитър министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли.

От 98-те пожара, които избухнаха в различни окръзи от сряда, 88 са под контрол.

Пожарите бяха особено сериозни по средиземноморския бряг на Турция, а силните ветрове затруднява усилията на огнеборците. Много райони и хотели бяха евакуирани, а туристите бяха отведени на сигурни места с корабчета.

Огнената стихия е отнела живота на шест души досега.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви днес за "зони на бедствие" районите, които пострадаха от горски пожари.

Президентът на Русия Владимир Путин е потвърдил в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Москва ще продължи да оказва на Анкара всестранна помощ в гасенето на горските пожари, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Беше осъществен телефонен разговор и бе обсъдена извънредната ситуация, възникнала в резултат на горските пожари в южните части на Турция. Отбелязана беше важността на сътрудничеството между двете страни в борбата с тези стихийни бедствия", се посочва в съобщението.

Междувременно стана ясно, че Русия е предоставила на Турция още пет противопожарни самолета ИЛ-76 и три противопожарни хеликоптера Ми-8 за борба с горските пожари, това съобщиха от  канцеларията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.