=
= / iStock
В Белгия жена загина на пазарния площад в град Оуденарде, когато 20-метрова Коледна елха падна върху нея, повалена от бурята Пиа, съобщиха местни и чужди медии.

Други двама са били ранени от падането на голяма Коледна елха по време на бурята в белгийската община Ауденарде, провинция Източна Фландрия. Кадри от камери за наблюдение, публикувани от местни медии, показват ярко осветено 20-метрово дърво, което бавно се накланя и след това пада до коледен базар. Според публикации в медиите това е станало в историческия център, когато на споменатия градски площад се е развила въртележка. Говорител на провинциалната прокуратура каза, че жертвата е 63-годишна жена от Оуденарде. В резултат на инцидента са леко пострадали още две жени от същия град.

От прокуратурата отбелязват, че по време на проверката ще се установи дали дървото е било здраво закрепено и как времето е могло да повлияе на падането му.

Зимната буря Пиа наруши движението във Великобритания и Холандия в четвъртък и също удари западна Белгия, където метеорологичната служба издаде предупреждение за жълт код за крайбрежните райони.

Тази буря също доведе до смъртни случаи в Холандия, където почина жена, която беше ранена предишния ден. Върху нея в четвъртък падна дърво, съборено от ураганния вятър.

Във Великобритания полетите, влаковете и фериботите са отменени. Поради това стотици хиляди хора отмениха плановете си четири дни преди Коледа. В Шотландия и северна Англия някои влакови линии бяха спрени поради опасения, че върху релсите може да са паднали дървета.

British Airways отмени най-малко 24 полета, а шотландската авиокомпания Loganair спря няколко полета. Много фериботи остават в пристанището и няколко железопътни линии в Шотландия са напълно затворени.
БГНЕС