Терористът Карлос Чакала пледира невинен на процеса във Франция
Терористът Карлос Чакала пледира невинен на процеса във Франция / снимка: Reuters, архив

Илич Рамирес Санчес, по-известен на света като Карлос Чакала, пледира невинен по обвиненията в тероризъм на съдебния процес във Франция, който се очаква да завърши днес, предаде Ройтерс. Роденият във Венецуела Санчес, някога един от най-търсените международни престъпници, отрече всякакво участие в четири кървави атентата във Франция, при които загинаха 11 души и близо 200 бяха ранени. „Няма никакви улики, които да ме свързват с тези атаки”, каза той пред съда.

Рамирес, който е на 62 години, излежава във френски затвор доживотна присъда по друго дело за убийство, уточнява БТА.

Докато даваше показания пред един от защитниците на обвинението, теорористът каза, че поема „политическа и военна отговорност” за действията, извършени от неговата революционна организация, Народния фронт за освобождение на Палестина, и за палестинската кауза. Но категорично отрече да има връзка с извършените преди 30 години четири атентата във Франция - в два влака, на жп гара и на една от парижките улици , за които е съден в момента и за които обвинението поиска той да получи доживотен затвор.

Рамирес, който през първия ден от процеса се представи като „революционер по професия”, настоява, че съдът е пристрастен и че обвиненията срещу него се основават на слухове и на ненадеждни фотокопия на документи от архивите на източноевропейски секретни служби.