Терористът Карлос Чакала е бил любимец на югодиктатора Тито
Терористът Карлос Чакала е бил любимец на югодиктатора Тито / снимка: Reuters, архив

Най-жестокият и най-известният терорист в света Карлос Чакала е бил сред любимците на бившия югодиктатор Йосип Броз Тито. Това разкритие направи един от най-авторитетните сръбски професори по въпросите на сигурността Милан Пашански.

Ученият разкрива, че Чакала е бил арестуван по погрешка през 1975 г. в един белградски хотел, но след това изпратен "със самолет за Ирак като енергиен експерт". Пашански разкри още, че по време на разпита Чакала е разказал подробно как и къде е обучавал палестинските терористи в Сърбия.

Документи и снимки от разпита на Чакала се съхраняват и днес в музея, каза още Пашански. Чакала съобщил, че в самия център на Белград има база за обучение на палестинци. БГНЕС припомня, че бившият лидер на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат бе сред най-близките приятели на Тито.

Сръбският учен съобщи още, че терорист номер едно е работил за зловещата югославска държавна сигурност УДБА. "Той бе любимец на Тито", подчертава професор Милан Пашански и уточнява: "След като през 1975 г. почти всички европейски държави го обявиха за общодържавно издирване Чакала намери убежище в Сърбия. Той пристига в Белград през септември 1975 година от Алжир с фалшива самоличност - Джордж Осхарън, професор по археология. Пътуването е договорено лично между тогавашният алжирски лидер Бумедиен и югодиктатора Тито. По-късно Карлос Чакала е бил арестуван в хотел "Метропол" по пижами, защото е издирван от германските спецслужби. Много бързо след това обаче е пуснат на свобода", уточнява Пашански.

В началото на тази седмица в интервю за венецуелския в. "Ел Насионал" Чакала призна за извършването на стотина атентата, при които са загинали между 1500 и 2000 души. Досега Карлос признаваше само за вземането на 70 души за заложници в централата на ОПЕК във Виена, при което загинаха трима души през декември 1975 г.

В отговор на въпрос за цивилните жертви на атентатите, извършени под негово ръководство, Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала каза, че те са "много малко". "Сметнах, че те са под 10%. Сред 1500-2000-те убити има не повече от 200 цивилни жертви", заяви още терористът.

Основните терористични актове, за които е заподозрян, Карлос като организатор или автор, обхващат период от 10 години между края на 1973 и началото на 1984 г., като при тях са загинали най-малко 20 души. 62-годишният Карлос, който е в затвора от 1984 г. във Франция, беше осъден на доживотен затвор през 1997 г. за убийството на двама полицаи и на един информатор на полицията в Париж през 1975 г.