Температурите в сибирската Омска област слизат под минус 40
Температурите в сибирската Омска област слизат под минус 40 / Thinkstock/Getty Images

Предупреждение към населението за ниски температури през следващите два дни в Омска област отправиха руските синоптици, цитирани от ТАСС. Атмосферното налягане ще остане високо и при ясно време през нощта температурите ще бъдат под минус 40 градуса по Целзий. През деня също ще е студено - около минус 30.

За ноемврийските условия в областта температурите през изтичащата седмица са твърде ниски (до мунис 35 градуса) и не са били регистрирани през последните четири десетилетия.

По данни на метеоролозите съпътстващите явления като ледени игли във въздуха и тънка ледена кора върху пътищата ще продължат и следващата седмица. През седмицата са регистрирани няколко случая на спиране на двигателите на автомобили по време на пътуване.

Спасителните служби настоятелно призовават хората да се въздържат от дълги пътувания, особено с деца, заради рисковете от измръзване. Край федералните пътища са разположени пунктове за помощ на попаднали в трудна ситуация по пътищата на областта.

В Урал и Сибир температурите са с около 10-15 градуса под нормата. Обикновено силните студове обхващат региона във втората половина на зимата.

Рязкото застудяване причини тези дни и прекъсване на електропроводи. След края на седмицата от запад в Сибир постепенно ще навлиза атлантически въздух, който обещава позатопляне на времето.

Източник: БГНЕС