Технически срив затвори белгийското въздушно пространство
Технически срив затвори белгийското въздушно пространство / Thinkstock/Getty Images

Белгийското въздушно пространство постепенно отваря, след като бе закрито от 9.45 ч. днес местно време /10.45 ч. българско/ заради срив в електрозахранването на системите в Ръководството на въздушното движение (РВД), съобщиха местни медии.

Повредата е била причинена от прекомерно натоварване на електропреносната система на РВД. По тази причина не са сработили резервните генератори и диспечерите са останали без радари.

Самолетите, преминаващи над страната транзитно и на височина над 24 500 фута, бяха поети от Евроконтрол, както и от РДВ на съседните държави. Направлението на част от полетите на второто по големина летище в страната - Шарльороа - бяха поети от Военновъздушните сили, тъй като там кацат главно нискотарифни превозвачи, а те не зареждат запасно гориво и е трябвало непременно да се приземят.

На летището в Брюксел обстановката е хаотична, десетки хиляди са засегнатите пътници. Отменени са 144 полета, отклонени са 31, се уточнява в информациите.

През март мащабна повреда в електрозахранването предизвика хаос в Холандия, като бяха временно прекратени полетите от и до летище Схипхол в Амстердам, а машините бяха пренасочвани към Белгия и Германия. Железниците в Амстердам тогава също бяха блокирани.

Източник: БТА