/ БГНЕС
Вероятната причина самолетът на Лавров да не премине през България е присъствието на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, която е в санкционния списък
На път за столицата на Република Северна Македония Скопие самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял над територията на Турция и Гърция, но не над България, както се е предполагало, предаде руската агенция ТАСС. Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети "FlightAware". Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предаде кореспондент на ТАСС.

След искане от страна на РС Македония бе дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на България във връзка с постъпили медийни запитвания.

В изявление на МВнР на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на действащ председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за 2023 г. и организатор на 30-ото заседание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 г., за осигуряване на разрешение за прелитане на делегациите за участие в предстоящия Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

България разреши полета на Лавров

ТАСС предполага, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на ЕС.

В изявлението на министерството на външните работи на България изрично се упоменава следното: "Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна".

София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство на руската делегация за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, без да има ясна представа за състава на делегацията, заяви във вторник вицепремиерът Мария Габриел. Тя направи това уточнение пред български журналисти по време на участието си в срещата на външните министри от НАТО в Брюксел.

Разрешението е временно, точно за срещата в Скопие, която е изключително важна, ако искаме да говорим за бъдещето на ОССЕ, обясни Мария Габриел. По нейните думи българското решение е съгласувано с ЕС. Тя отбеляза, че в делегацията първоначално е имало представители, които се е наложило да бъдат изключени заради присъствието им в списъците със санкции на ЕС.

Днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да забранят прелитането на самолета на външния министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, ако тя се намира на борда на самолета, предаде ТАСС.

"Става дума не просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България. Работата е там, че правилата на въздушното движение са уредени в Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Съгласно нея територията на една държава включва "сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не влиза в понятието "територия". В тази връзка действието на и без това незаконните санкции на ЕС не може да се разпростира върху прелитането без кацане с летателен апарат на лице, на което е забранено да влиза на територията на съответната държава", написа Захарова в приложението "Телеграм".

По думите на Захарова за първи път в историята държавни власти забраняват преминаването през въздушното пространство не на самолет, а на човек, намиращ се на този самолет.

"Помислили ли са българските чиновници за това, че по отношение на хилядите функционери от НАТО, които се намират в нашите огледални стоп-списъци, може да бъдат приложени подобни ответни мерки? А помислили ли са, че по принцип създават опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой дава право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? (. . .) Между другото, ние вече сме в Скопие", заяви Захарова.
Иво Тасев, Божидар Захариев/БТА