Тарик Азиз отрече да е имало геноцид срещу кюрдите в Ирак през 80-те години
Тарик Азиз отрече да е имало геноцид срещу кюрдите в Ирак през 80-те години / снимка: БГНЕС

Бившият иракски вицепремиер при управлението на Саддам Хюсейн - Тарик Азиз, заяви днес, че не е имало геноцид срещу кюрдите в Ирак. Той обвини Иран за газовата атака срещу кюрдски град в Ирак през 1988 г., предаде Асошиейтед прес.

Азиз каза пред извънреден съдебен трибунал, че Ирак не е имал смъртоносния парализиращ газ, с който са избити около 5600 иракски кюрди в Халабджа.

Азиз, по онова време и външен министър, посочи, че подобни химикали е притежавал Иран, който през 1980-88 г. бе във война с Ирак.

"Проверете с експерти", призова Азиз съдиите в процеса срещу общо шестима бивши високопоставени служители при режима на Саддам. Те са обвинени в редица престъпления срещу човечеството заради операцията "Анфал" срещу кюрдите в Северен Ирак през 80-те години, при които бяха убити около 100 000 души.

Бившият вицепремиер, който се яви като свидетел на защитата, отрече да е имало геноцид и определи подсъдимите като честни офицери, които са защитавали родината си и са се били срещу Иран. Азиз нарече Саддам иракски герой и патриот.

Тарик Азиз е сред над стоте приближени на Саддам, които са задържани и могат да бъдат изправени пред съда за други зверства, включително нападение срещу шиити, за да се потуши бунт след войната в Персийския залив през 1991 г.

Бившият вицепремиер добави, че през 1991 г. се е срещнал с кюрдски лидери, сред които сегашният иракски президент Джалал Талабани. Тогава те не са споменавали за геноцид, а само искали компенсации за разрушенията през войната между Ирак и Иран.

Прокурорите твърдят, че варварските действия при "Анфал" са много добре документирани. В отговор на показанията на Азиз главният обвинител в процеса Мункис ал Фарун каза, че през 1991 г. масовите гробове още не са били открити.

Един от шестимата обвиняеми е Али Хасан ал Маджид, известен с прозвището "Али Химика" заради предположенията, че той е издал заповеди за атаки с отровен газ.

Ако бъдат признати за виновни, шестимата могат да бъдат осъдени на смърт чрез обесване. Следващото дело е насрочено за 15 март.

Саддам бе обесен на 30 декември, след като бе съден за геноцид срещу шиити през 1982 г.