/ БТА
Талибаните поискаха от Европейския съюз помощ, за да бъде гарантирано функционирането на афганистанските летища, предаде Франс прес.

Искането бе отправено по време на състоялите се през уикенда преговори между талибанското движение и ЕС в катарската столица Доха. В замяна талибаните обещаха да разрешат на тези, които искат да напуснат Афганистан, да го направят.

„Те гледат на жените като срам за обществото“: Талибаните въведоха нови рестрикции за жените

"Талибанската делегация потвърди, че ще гарантира и улесни безпрепятственото заминаване на чуждестранните граждани и на афганистанците, които искат да напуснат страната", заяви дипломатическата служба на Европейския съюз. "От тази гледна точка, двете страни подчертаха фундаменталната важност на функционирането на афганистанските летища, като афганистанската делегация поиска помощ" по този въпрос, каза още европейската служба.

Талибаните поеха също така ангажимент да изпълнят обещанието си за обща амнистия на афганистанците, работили срещу тях по време на двете десетилетия на западно господство в Афганистан.

Двете страни изразиха също така сериозното си притеснение във връзка с влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан на фона на наближаващата зима.

Европейският съюз ще продължи да доставя хуманитарна помощ в Афганистан, съобщи още европейската дипломация.

Талибаните забраниха актрисите и неморалното съдържание по телевизията

Освен това ЕС призова талибаните да насърчат демокрацията и да гарантират достъп на момичетата до образование.

Европейските представители дадоха също така да се разбере, че ако талибаните изпълнят условията на ЕС, е възможно деблокиране на допълнителни финансови средства за Афганистан, които обаче да се използват пряко за подпомагане на афганистанците.

ЕС уточни, че диалогът с талибаните не бива да се възприема като признаване на талибанското правителство, а като работни отношения, които са в интерес на ЕС и на афганистанския народ.
БТА