/ Gulliver/Getty Images
Тайланд въведе нови мерки за борба с безпрецедентното за страната разпространение на коронавируса, включително изискване за задължително носене на маски на обществени места и забрана да се вечеря в ресторантите във и около столицата, предаде Ройтерс.

Властите отново класифицираха Банкок и пет провинции като районите с най-засилен контрол. В други 46 са въведени широки ограничения, след като третата вълна от случаи на коронавируса доведе до повече от двукратно нарастване на броя на случаите.

Мнозина в Тайланд носят маски, но разпоредбата за задължителното им носене беше издадена само дни след като премиерът Прают Чан-оча беше глобен с аналога на 190 долара, защото не носел маска на работна среща.

В Банкок, където е епицентърът на заразата, са затворени парковете, фитнесзалите, кината, баровете, ресторантите, детските градини и училищата и не се насърчават пътуванията от и до столицата, освен при неотложна нужда. Общественият транспорт все още работи и търговските центрове са отворени, но при намалено работно време.

"Това не е локдаун, не е полицейски час, но молим за вашето сътрудничество", подчерта говорител на работната група за борба с коронавируса.
БТА