Тайланд вече приема туристи от общо 63 държави с ниско разпространение на коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Списъкът, одобрен от министерството на външните работи на Тайланд, включва Германия, Австрия и други страни от ЕС, наред с Швейцария, САЩ, Чили, Обединените арабски емирства и Бутан. Първоначално той обхващаше 46 държави, но през уикенда тайландските власти решиха да го разширят с още 17.
Изискването е пътниците да са напълно ваксинирани и да имат отрицателен тест за Ковид-19, направен 72 часа преди заминаването.

При пристигане е задължително да се направи още един тест, след който туристите ще могат да посещават 17 места в Тайланд, които засега са отворени за туризъм, без да е необходимо да стоят под карантина. Сред тези дестинации са популярният остров Пукет, столицата Банкок, както и културния и религиозен център Чианг Май в северната част на страната.

Неваксинираните пътници ще трябва да останат десет дни под карантина в хотел при пристигане в Тайланд.

Докато бизнесът приветства решението на властите, обществеността остава предпазлива, съобщи днес в. "Банкок пост".

До 92,4 процента от хората, анкетирани от министерството на здравеопазването, посочват, че са разтревожени от отварянето на границите, тъй като се страхуват, че това може да доведе до нова епидемична вълна. Анкетата, цитирана от изданието, е проведена в 17 провинции на страната, включително Банкок.

Тайланд се надява на бързо възстановяване на туристическия сектор, който от близо година и половина е почти напълно затворен.
БТА