От 1 ноември Тайланд ще започне постепенно да отваря границите си за ваксинирани чуждестранни посетители, съобщи вчера министър-председателят Прают Чан-оча, цитиран от Франс прес.

АФП отбелязва, че с тази стъпка кралството се опитва да спаси тежко пострадалата си от ковид пандемията туристическа индустрия.

Губернаторът на Тексас забрани работодателите да изискват сертификат за ваксинация

Първоначално Тайланд ще допуска туристи от 10 държави, "смятани за нискорискови", като САЩ, Китай, Великобритания, Германия и Сингапур, каза премиерът в телевизионно изявление. През следващите месеци списъкът на страните може да се бъде допълван.

При пристигането си посетителите ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19 и да направят нов на място.

"След това те ще могат да пътуват свободно из страната като тайландците", каза Прают Чан-оча.
 


Досега съгласно специална програма беше възможно единствено ваксинирани туристи да посещават курорта Пукет. Те обаче бяха длъжни да останат една седмица в хотел на острова, преди да имат право да посещават други части на страната.

Банкок се отваря за ваксинирани туристи


Преди пандемията приходите от туризъм представляваха една пета от брутния вътрешен продукт на Тайланд. Стриктните ограничения, наложни на пътниците заради коронавируса, обаче доведоха до остър спад в броя на туристите. През 2020 г. той се срина с 83 процента до 6,7 милиона души след рекордните 39,9 милиона през 2019 г. Заради COVID-19 страната изгуби приходи от туризъм за около 50 милиарда долара и отчете миналата година като най-слабата за икономиката си за последните над 20 години.

През 2020 г. Тайланд беше относително пощаден от коронавируса, но от април тази година броят на заразените започна да расте и надхвърли 1,7 милиона души от началото на пандемията. Регистрираните смъртни случаи са близо 18 000.

Понастоящем обаче над 30 процента от жителите на страната вече са ваксинирани с две дози, а и обстановката в последните седмици се подобрява.
БТА