/ iStock/Getty Images
Тайланд започна кампанията за масова ваксинация срещу COVID-19 - в момент, когато се опитва да овладее третата епидемична вълна и се готви да отвори постепенно своите граници за чуждестранни туристи, предаде Франс прес.

Кралството планира да постави около 6 милиона дози през юни, като първоначално се фокусира върху столицата Банкок, където започна третата вълна, и върху туристическия остров Пукет.

Кампанията започна на фона на острите критики заради бавното ѝ начало и опасения за доставките на ваксини.

В Банкок днес заработиха 25 ваксинационни пункта, някои от които в търговски центрове и супермаркети. Целта е да бъдат поставяни до 70 хиляди дози на ден, най-вече от произведена в самия Тайланд ваксина на британско-шведската компания AstraZeneca.

Страната в Югоизточна Азия успя да поддържа броя на заразените на много ниско равнище миналата година благодарение на драконовските ограничения за пътуване и бързото изолиране на хората, дали положителна проба. Миналия месец обаче се появи ново огнище на коронавируса в квартал на Банкок, известен като средище на нощния живот, като общият брой на случаите на коронавирус в Тайланд нарасна рязко до близо 180 хиляди, а този на починалите надхвърли 1200, отбелязва АФП.

Туристическият сектор, който е от ключово значение за националната икономика, изпитва затруднения заради строгите ограничения за пътуване, като сега всички чуждестранни туристи биват поставяни под двуседмична карантина в хотел. Тайландските власти се надяват, че ваксинационната кампания ще им позволи да облекчат рестрикциите през следващите месеци, започвайки с Пукет през юли.

Според плана, който де очаква да бъде обявен тази седмица, напълно ваксинираните туристи ще могат да останат на острова и да се насладят на известните му плажове, без да преминават през карантина.
БТА