България ще продължи с подкрепата за Украйна, която ще бъде съобразена с нашите национални възможности и законови процедури“.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев на поредното заседание на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Форумът се проведе в Рамщайн, Германия, и беше домакинстван от секретаря по отбраната на САЩ.

Байдън към ООН: Трябва да се противопоставим на тази нагла агресия на Русия

В него участваха министри на отбраната, представители на политическото и военното ръководство на съюзни и партньорски държави, както и на НАТО и ЕС. В състава на българската делегация беше и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В своето изказване министър Тагарев подчерта солидарността и препотвърди подкрепата на страната ни за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и за нейното европейско и евроатлантическо бъдеще. „България е готова да подкрепи възстановяването на Украйна“, посочи той.
 
 
Зеленски се срещна с ранени украински войници, настанени на лечение в болница в Ню Йорк

Разглеждат се и възможностите за допълнителен принос в коалициите, които се формират в рамките на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна.