маймунска шарка
маймунска шарка / БТА
СЗО подготвя нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка поради опасения, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци, предаде Ройтерс, като цитира Дейвид Хейман, председател на стратегическата и техническа консултативна група на СЗО за инфекциозни опасности с пандемичен и епидемичен потенциал.

Работната теория на СЗО, основаваща се на идентифицираните случаи е, че заразата се предава чрез сексуални контакти, заяви Хейман, който председателстваше среща за заразата вчера.

Вирусолог: В момента маймунската шарка е сред най-горещите теми в света на биомедицината

Маймунската шарка е заразна болест, която обикновено протича в лека форма и е ендемична в части от Западна и Централна Африка. Тя се предава чрез близък контакт, което означава, че борбата с нея е относително лесна чрез мерки като самоизолация и хигиена, след като бъдат открити нови случаи. Според учените появата ѝ в 11 страни, където тя не е ендемична, е силно необичайно. Вече има над 100 потвърдени или предполагаеми случаи, повечето от тях в Европа.

Очаква се експертите да предоставят нови указания на страните през идните дни. Представители на здравните власти в няколко страни предупредиха, че случаите може да нараснат още през лятото.

СЗО публикува 9 факта за маймунската шарка

Хейман заяви, че СЗО е свикала среща за маймунската шарка "поради спешния характер на ситуацията". Комисията обаче не е групата, която може да предложи обявяване на извънредна здравна ситуация от международно значение. Вместо това комисията от експерти, заседавали по видеовръзка, са обсъдили какво трябва да се проучи и съобщи на международната общественост за разпространението на болестта, включително и дали има асимптоматични случаи и кои са най-изложените на риск.
БТА