/ iStock/Getty Images
Специалисти от малката френска компания "Москитофри" създадоха миниатюрен апарат, способен да очиства въздуха от коронавируси на 93,5 процента, съобщи днес парижкият вестник "Паризиен", цитиран от ТАСС. Уредът се носи на шията във формата на медальон.

Фирмата, базирана край Париж, първоначално е специализирана за борба с маларията и пренасящите я комари. За целта нейните специалисти създали апарат, който не позволява на комарите да откриват човек в околното пространство. Учените отчели, че комарите се привличат от молекулите на миризмата на човека. Апаратът позволява да се създаде около човека електрическо поле, под въздействието на което тези молекули падат надолу към земята, което напълно дезориентира комарите.

След началото на пандемията, когато стана известно, че коронавирусите се разпространяват по въздушно-капков път, експертите на фирмата решили да внесат в създадения вече апарат срещу комари такива изменения, които да позволят по аналогичен начин да се отстраняват и вирусите на COVID-19. За целта те добавили в устройството мини-озонатор, като използвали и някакъв минерал, чието название те пазят в тайна.

Новият уред преминал успешни изпитания в парижкия институт "Пастьор". Там бил проведен опит, при който във въздуха на херметично затворено помещение било вкарано голямо количество коронавируси. Измервания след 10-минутна работа на защитния уред показали, че от въздуха са отстранени около 94 процента от коронавирусите. При експеримента не са използвани коронавируси от вида, който предизвиква Ковид-19, но учените са уверени, че той ще бъде също толкова ефективен и срещу новия коронавирус.

Вълшебният "медальон" вече е официално одобрен от института "Пастьор". При работа той изпуска вътре в корпуса си микроскопични искри, които не представляват ни най-малка опасност за човека, с изключение на крайно чувствителни към електромагнитно поле хора.

В момента компанията произвежда по 400 000 устройства на месец и е достигнала предела на своя капацитет. Значителна част от компонентите на уреда се произвеждат в Китай. Той струва 79 евро и може да работи с едно зареждане 20 часа.
БТА