Сърбия официално протестира срещу мисията на ЕС в Косово
Сърбия официално протестира срещу мисията на ЕС в Косово / снимка: Владислав Велев, специален пратеник на Дарик в Косово

Сръбският вицепремиер Божидар Джелич връчи официално протестна нота срещу решението на ЕС да изпрати мисия в Косово заради очакваното утре обявяване на независимост на тази провинция, предаде Франс прес.

Джелич връчи протестната нота от името на сръбското правителство на словенския посланик в Белград Мирослав Лучи. Словения е ротационен председател на ЕС до 30 юни тази година.

"Правителството на Сърбия счита това решение, взето извън контрола на Съвета за сигурност на ООН, за незаконно. Правителството на Сърбия е категорично против пристигането на мисия без ясна правна обосновка, която може да се даде единствено от Съвета за сигурност на ООН", се казва в сръбско официално изявление.

По-рано страните от ЕС дадоха разрешение за изпращане на мисия в помощ на полицията и правосъдието - Еулекс, която да помага след обявяването на независимост на Косово.

Още преди този официален протест сръбският министър за Косово Слободан Самарджич определи като "срамна" мисията на ЕС, а националисткият лидер на косовските сърби Милан Иванович я нарече "окупация". "С това решение ЕС приема политиката на отцепване като решение на проблема с малцинствата", заяви Самарджич.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!